(15 personen)
Gebakken eendenborst met zuurkool en kersensaus
Zuurkool
4 stuks uien
6 stuks jeneverbessen
600 gram zuurkool
Bouillon van de soep
Knijp de zuurkool niet teveel uit. Hak de uien fijn, meng de uien en de jeneverbessen door de zuurkool. Doe alles in een pan en voeg een beetje bouillon toe totdat de zuurkool net onder staat. Laat het geheel ca. 20-25 minuten op laag vuur garen.
Giet de zuurkool af.
Aardappelpuree
500 gram aardappelen kruimig
100 gram warme melk
30 gram boter
Witte peper
Nootmuskaat
Schil de aardappelen en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Druk de warme aardappelen door een bolzeef en meng met de boter. Voeg de warme melk er al roerend bij tot je een mooie puree hebt. Breng op smaak met witte peper en nootmuskaat.
Kersensaus
1 theelepel geraspte citroenschil
1 stuks citroen – sap van 1 citroen
2,5 dl sinaasappelsap
½ theelepel kaneelpoeder
½ theelepel gemalen kruidnagel
250 gram zure kersenjam
150 gram sinaasappelmarmelade
5 dl runderbouillon (van de soep)
2 dl port – rood peper
zout
maizena – evt. om te binden
Doe het citroenrasp en het –sap, sinaasappelsap, kaneelpoeder, kruidnagel, kersenjam, sinaasappelmarmelade, bouillon en de port in een pan en breng het geheel al roerend aan de kook.
Draai het vuur middelhoog en laat het mengsel onder af en toe roeren sudderen tot de jam en de marmelade gesmolten zijn en het mengsel met een derde ingekookt is. Breng op smaak met peper en zout. Indien gewenst de saus een klein beetje binden.
Eendenborst
6 eendenborsten
1 theelepel korianderzaadjes (gemalen)
½ theelepel kaneelpoeder
versgemalen zwarte peper zout
olijfolie – rode dop
Garnering:
1 pot kersen zonder pit
Snij het vet van de eendenborst “en chinoise” (ruitvorm). Snij door het vet heen maar niet in het vlees. Wrijf het vlees goed in aan beide kanten met peper, zout, de gemalen koriander en het kaneelpoeder
Verhit een grote koekenpan op matig vuur. Doe geen olie in de pan en leg de borsten op de velkant in de pan. Laat het vet zachtjes uitsmelten totdat het vel mooi krokant is, ca.
5-6 minuten. Draai de borsten om en bak de vleeskant ook tot deze bruin is. Haal ze uit de pan en leg ze in een ovenschaal en zet ze weg.
Vlak voor het uitserveren
Zet de oven op 180 graden en bak de eendenborsten nog voor 8-9 minuten tot ze rosé zijn.
Opmaak
Trancheer de eendenborsten.
Begin met een bergje zuurkool, daarnaast wat puree, daar boven op de eendenborst en overgiet het geheel met de warme kersensaus. Ter garnering voeg je enkele kersen toe.