Culinaire Capriolen
Lapin Henri
Gestoofd konijn in zoetzure saus (recept voor 6 personen)
6 flinke konijnenbouten (tam)
4 repen gerookt mager spek of gerookte spekblokjes (250 gram)
Boter
Een rode ui
Laurier
Peper en zout
Tijm
2 tot 3 knoflooktenen
1 fles Leffe (Grimbergen) dubbel
3 flinke plakken ontbijtkoek (ongevuld)
1 goudrenet
Maestrichter Stroop
Kookroom
Een zakje gedroogde pruimen
Begin met de pruimen in water te leggen.(11/2 tot 2 uur)
De repen spek in reepjes snijden en even aanbraden in boter in de pan .
Het spek uit de pan nemen en de konijnbouten aan twee zijden bakken totdat ze een kleurtje hebben. De aan snippers gesneden ui er vervolgens bijvoegen en ook die een kleurtje laten krijgen. Vervolgens blussen met een fles dubbel.
Voeg daarna de fijngesneden knoflooktenen, een of twee laurierblaadjes en een theelepel tijm toe en alvast wat peper en zout. De spekjes gaan terug in de pan en de aan blokjes gesneden goudrenet komt erbij.
Met het deksel op de pan gaat de zaak vervolgens sudderen tot het vlees gaar is.
Dat zal 11/2 tot 2 uur duren.
Het laatste kwartier voegen we de peperkoek (verkruimeld) toe.
Het vlees als het gaar is in een warmhoudla (oven op 60 graden) en de saus inkoken. De Maestrichter Stroop toevoegen en tot slot afproeven met zonodig toevoeging van zout en/of peper. Tenslotte een scheut kookroom.
Mocht de saus nog te dun zijn dan binden met een beetje aangemaakte bloem of aardappelmeel of allesbinder.
Voeg de gewelde pruimen toe zodat deze warm worden.
Serveer met puree, rode kool, spruitjes en appelcompote van goudrenet.