(15 personen)
Witlofkroketjes met saffraan mayonaise
Kroketjes
400 gram witlof
3 sjalotjes
60 gram boter
60 gram bloem
150 gram gekookte ham
peper suiker melk
extra: stoommandje
Kroketjes
Halveer de witlof en maak deze schoon. Verwijder de bittere kern. Bestrooi de witlof met peper en suiker rondom. Doe in een pannetje water. Plaats hierop de stoominzet en stoom de witlof gaar in 15-20 minuten. Laat het geheel afkoelen en uitlekken (evt. uitknijpen). Bewaar het lekvocht. Snij de witlof in zeer kleine stukjes brunoise.
Zet de fijn gesnipperde sjalot aan in de boter. Laat deze 1-2 minuten smoren. Voeg de bloem toe en roer het geheel met de garde tot een mooie roux. Voeg naar wens een beetje lekvocht toe zodat een mooie dikke roux ontstaat. Mocht het lekvocht op zijn kun je altijd een beetje melk gebruiken.
Snij de ham brunoise. Voeg deze toe aan de roux en maak het geheel op smaak met verse peper en zout. Spatel de uitgelekte witlof erdoor en laat dit nu zo snel mogelijk afkoelen.
Als de massa goed is afgekoeld (zet eventueel even in de vriezer) maak je kleine kroketjes
(ca. 3 cm lang, vingerdikte). Zorg dat je er 2 per persoon hebt.
4 eieren
100 gram bloem
100 gram panko
arachideolie olie om in te frituren
Extra: frituurpan
Doe de bloem, eieren en panko afzonderlijk in 3 schalen. Roer de eieren door elkaar. Rol de kroketjes vervolgens door de bloem, eieren en als laatste door de panko. Zet koel weg.
Saffraan mayonaise:
1 snufje saffraan draadjes (nemen we wat anders voor, gaat alleen om de geelkleur/ is duur)
1,25 dl zonnebloemolie
1 eidooier
0,5 eetlepel mosterd (Dijon)
0,5 eetlepel vloeibare honing
1 eetlepel witte wijnazijn
2 eetlepels witte port thermometer
Garnering: bieslook
Saffraan mayonaise
Verkruimel de saffraan. Verwarm de zonnebloemolie met de saffraan tot hij ca. 45ºC warm is en draai het vuur dan uit. Laat de olie afkoelen. Klop de eidooiers los met de mosterd, honing, witte wijnazijn en port. Giet het over in een bekken. Giet er langzaam de afgekoelde olie bij onder voortdurend kloppen met de mixer. Er ontstaat een dikke mayonaise. Breng eventueel op smaak met wat extra honing, azijn, peper, zout.
Zet de mayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast. Frituur de kroketjes vlak voor het uitserveren.
Garneer het geheel met de saffraan mayonaise en wat bieslook.