(15 personen)
Notenparfait , pruimenbeignets en sabayon van marsala (1/2)
Parfait de noix (notenparfait)
120 gram walnoten – gepelde
80 gram suiker (om de noten te karamelliseren)
1 stuks vanillestokjes
2 dl melk
40 gram acaciahoning
4 eidooiers – van verse eieren
1 stuks limoenen - rasp van 1 limoenen
3 dl room
4 eiwitten – van verse eieren zout
80 gram suiker
50 gram amandelsnippers
Extra: bakpapier doorzichtige folie thermometer flesje citroensap
parfaitvormpjes – 1 p.pers.
Hak de walnoten in grove stukken. Laat in een pan met een dikke bodem de 80 gram suiker smelten en voeg de walnoten toe. Karamelliseer deze licht en stort dit uit op bakpapier.
Snij het vanillestokje in de lengte door en haal het merg eruit. Laat langzaam de melk met het merg en het vanillestokje aan de kook komen. Voeg de honing toe. Laat dit 25 minuten op laag vuur trekken.
Verwijder de vanillestokje.
Klop de eidooiers los met wat achtergehouden melk . Voeg dit al roerend aan het melkmengsel toe en laat het onder voortdurend roeren met een houten lepel op laag vuur binden tot een crème. (let op niet warmer dan 85°C i.v.m. stollen van de eieren). Giet de crème door een zeef in een koude kom en voeg de limoenrasp toe. Laat het mengsel zo snel mogelijk afkoelen.
Hak de walnotenkaramel tot gruis en sla de room lobbig.
Klop in een vetvrije bekken (met citroensap of azijn vetvrij maken) de eiwitten, een snufje zout en de suiker op.
Spatel eerst de crème en daarna de lobbige room en de gehakte walnotenkaramel door de eiwitten. Doe dit beheerst om zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden.
Vul de vormpjes met de parfait en vries in.
Rooster de amandelsnippers kort voor het uitserveren.
Haal de parfait uit de vriezer en uit de vormpjes. Rol de parfait door de amandelsnippers.
Slagroom
1,5 dl slagroom (ijskoud)
suiker – naar smaak / Klop de slagroom met de suiker stijf
Pruimenbeignet in bierbeslag
15 stuks zwarte gedroogde pruimen zonder pit
120 gram marsepein
125 gram bloem
1 dl water
¾ dl bier
15 gram arachideolie
6 stuks eiwitten zout
150 gram geschaafde amandelen poedersuiker
Extra: thermometer
De ongeweekte pruimen met een bolletje marsepein vullen. Maak een bierbeslag door
de bloem, water, bier en arachideolie homogeen te roeren. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en spatel deze door het beslag.
Haal de pruimen door het bierbeslag en rol ze door de geschaafde amandelen. Frituur de pruimen ongeveer 3 minuten in olie op ca.180 graden.
Sabayon de Marsala
8 stuks eidooiers
120 gram suiker
2 mespunten kaneel
0,9 dl marsala
Doe de eidooiers in een bekken. Voeg de suiker, de kaneel en de marsala wijn toe. Klop met een garde au bain-marie een luchtige sabayon.
Garnering
½ reep witte chocolade (schaafsel van maken)
blaadjes munt
Presentatie
Neem een groot bord. Plaats de notenparfait in het midden, geflankeerd door de pruimenbeignet. Op de beignet een wolkje poedersuiker. Maak een quenelle van slagroom op de parfait. Dresseer een flinke eetlepel sabayon op het bord en garneer eventueel met een blaadje munt en wat witte chocoladeflinters.