De ultieme Gazpacho

 

Ingrediënten 4 personen

 

2 sneetjes witbrood zonder korst (kan weggelaten worden)

3-4 el rode wijn

500 gram tomaten, ontveld, in stukken

1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken

1 rode geroosterde paprika, zonder zaadlijsten en in stukken

2-3 tenen knoflook

50 ml. olijfolie

Halve rode peper zonder zaadjes

Zout

2-3 el wijn of sherryazijn

 

Voorbereiding:

week het brood in de wijn

 

 Bereidingswijze:

Doe het in de wijn geweekte brood, of alleen de wijn, de tomaten, komkommer, peper, knoflook, en zout naar smaak in een diepe schaal en pureer met de staafmixer. Voeg de olie en de wijnazijn toe.  Proef!!

Voeg eventueel meer zout en peper of wijnazijn toe. (houdt er rekening mee dat de smaken nog flink intrekken!!).

Wrijf de soep door een zeef (niet noodzakelijk, maar heeft wel de voorkeur) en zet een paar uur in de koelkast om door en door koud te worden.

 

Serveren:

Serveer in een glas en leg in het midden een bolletje komkommerijs.

Garneer met een blaadje basilicum.

Doe er een toastje met kruidenboter of soepstengel bij

 

Recept grotendeels overgenomen van Smulweb nr. 1090281

Komkommerijs

 
Schil een komkommer en verwijder de zaadjes. Kook de komkommer zacht in ca 3 deciliter water en ruim een ons suiker. Pureren en een wijnglas gingerbrandy toevoegen en het sap van een citroen. Fijngesneden bieslook toevoegen. Ten slotte een halve liter zoete room toevoegen en daarna invriezen.
 
Ten dele overgenomen uit Nederlands Bakkerij Museum